2011-03-25 / 16:07:15
0

Så Blev Justin Bieber Störst!



På mindre än tre år har Justin Bieber gått från Youtube till vita duken. Däremellan har han sålt miljontals plattor, inspirerat tusentals tonåringar att gå till frisören och fått Beliebers att skrika sig hesa. – Sverige kryllar också av Bieberfans, säger Cassie Bäckman, 15, och Nicolina Jovic, 15, som driver populära fanbloggen Justindrewbieber.blogg.se. Metro Wkd dissekerar tonårsidolen som vill bli lika stor som Michael Jackson – och är på god väg.

Stjärnan föddes på Youtube

”Jag älskar er så mycket” twittrar Justin Bieber och får alla sina 8 miljoner följare att känna sig speciella. På Twitter har han daglig direktkontakt med fansen.

Men det är Youtube han har att tacka för sin karriär. Justin Bieber föddes i Kanada för 17 år sedan. Mamma Pattie Pallette var bara 18, med en tuff bakgrund och ett nyväckt intresse för Gud.

Som tolvåring kom han tvåa i en talangtävling med Aretha Franklins ”Respect”. Mamman lade upp en video på Youtube och den spred sig.

Covers av Justin Timberlake och Chris Brown följde och snart hade killen med rösten, rörelserna, charmen och de stora ögonen tusentals träffar. Ett budgivningskrig mellan Usher och Justin Timberlake bröt ut, där den förre tog hem segern.

Cassie Bäckman och Nicolina Jovic, på fanbloggen justindrewbieber.blogg.se, tror att framgångssagan ger många fans känslan av att de upptäckte honom.
– Justin visar mycket kärlek till sina fans och det har gjort att vi vill ge minst lika mycket som han ger oss, säger de.
 

En god förebild

Så sent som förra veckan lyckades två tonåriga Bieberfans – så kallade Beliebers – ta sig in i stjärnans hotellsvit i Liverpool utklädda till städerskor. Inget nytt i det, men Justin Bieber tycks ensam ha samma dragningskraft som hela Backstreet Boys tillsammans.

Och det handlar inte bara om sångröst och hittig R & B.
– Tjejer har alltid skrikit efter mig, säger han självsäkert och berättar att det började i sexårsåldern för creddiga tidningen Love, som placerade honom på förstasidan fotograferad av Terry Richardson.
Med ledord som ”Never say never”, välgörenhetssatsningar och antimobbningtweets tar Bieber sin roll på största allvar.
– Jag vill vara den förebilden och jag vill inte göra någon besviken. Jag har sett folk ta dåliga beslut och kan lära mig av det, säger han till Love.
Det är redan upp till bevis. Relationen till Disneystjärnan Selena Gomez blir allt hetare och rubrikerna handlar plötsligt om arga utspel mot paparazzi. Två, kan tyckas, helt naturliga saker för en tonåring i hans position, men för karriären kan de vara förödande.
 

Biebers säljande lockar

För en modern popstjärna räcker några t-shirtar och en kalender inte långt. Justin Bieber kommer i form av smycken, mjukisbrallor, Iphone-skal och dockor.

JB-lakan gör det möjligt för alla fans att dela en natt med idolen och tillsammans med Dr Dre har han lanserat hörlurarna JustBeats. Mindre än ett år efter debutplattan har popundret släppt biografin ”First step 2 forever: My story” och i onsdags var det dags för 3 D-filmen ”Never say never” att ha Sverigepremiär. 

Men Justin Biebers främsta varumärke är tillgängligt för alla som äger en sax. Förra året var hans lugg, en kalufs utvecklad av frisören Vanessa Price, stilinspiration för otaliga tonårskillar – och tjejer – världen över.

När han lät lockarna falla lagom till sin 17-årsdag den 1 mars i år skapade han ramaskri, men lyckades dämpa det genom att dela ut de avklippta hårtestarna till olika kändisar att donera till välgörenhet. Till TMZ säger han att det är en ”lite mer mogen look” – och sannolikt ett smart drag. En växande popstjärna måste kunna förändras, i alla fall inom ramarna.


Mest googlad

Förra året var Justin Bieber USA:s mest googlade person. Han har sålt över nio miljoner album. Han har passerat en miljard träffar på Youtube. Med drygt 8 miljoner följare på Twitter ligger han Lady Gaga hack i häl.

3 D-dokumentären ”Never say never” gick i veckan om Michael Jacksons ”This is it” som mest sedda konsertfilm och har spelat in 72,2 miljoner dollar – hittills. Nyss fyllda 17 är Justin Bieber en av världens största artister. I Sverige har explosionen dröjt, men enligt fansen växer han hela tiden.
– Det går nog inte en enda dag utan att någon fastnar för honom, säger Cassie Bäckman och Nicolina Jovic.

Självutnämnda Beliebers som Johnny Depp, Ellen DeGeneres och Rihanna bidrar till att sprida hans namn över generationerna. Själv drömmer Justin om en lika bred publik som just Michael Jackson.
– Oavsett hur gammal du var älskade du Michael Jackson. Han lyckades hålla den unga publiken intresserad. Det är den nivån jag vill nå, säger han till Love.


    Namn:
    Kom ihåg mig?

    E-postadress: (publiceras ej)

    URL/Bloggadress:

    Kommentar: